Anders Gustaf Rodin
Från min barndom minns jag stora släktträffar där släktingar på min mors sida träffades. Det var skratt och mycket tjatter. Det var en annan tid på 60-talet och gubbarna tenderade hamna för sig och kvinnorna för sig. I de fall det var riktig fest, så åkte groggen fram. Kvinnorna fick givetvis hålla till godo med lite söt likör.
Vid ett sådant tillfälle delade en brorson till min mormor, Kurt Rodin, ut en stencil lite högtidligt. Dokumentet presenterade Kurt och hans fru Margots släktforskning. Uppenbart väcktes ett litet intresse redan då, eftersom jag minns detta så tydligt. Speciellt, tyckte jag att det var spännande med ett par indelta soldater som omnämndes i den här forskningen. Petter Danielsson Hogner (se även Webtrees). Den här knekten föddes så tidigt som 1769 i Vist socken och mina egna forskningar kom att som lite kuriosa påvisa ett släktskap med Fredrik Reinfeldt.
Den andra knekten var Anders Gustaf Johansson Rodin (se även Webtrees).
Anders Gustaf är min mormor Elnas far.
Anders Gustaf föddes 1874 på Skog Skattegård i Vist socken, Östergötland. Han föddes som oäkta, vilket var en stor skam vid den här tiden. Man ska komma ihåg att det bara tio år tidigare var olagligt att föda barn utanför äktenskapet.
Modern Carolina Mathilda Andersdotter arbetade vid den här tiden på den här gården som piga.
Kurt Rodin har beskrivit Anders Gustafs liv ganska ingående. I min egen forskning kan jag se att han blev livgrenadjär 1892 och tillhörde Andra Regementet Wifolka kompani. Knektlönen var hela 2,50 kr per år. Han blir dock avskedad 1903 på grund av oduglighet för krigstjänstgöring, vilket inte var så smickrande. Detta var samtidigt vid en tid då indelningsverket höll på att avvecklas, så hans tid som indelt soldat hade under alla omständigheter varit räknad.
DNA-forskning
Under min släktforskning har jag alltid varit fascinerad över alla de fall av “fader okänd”, som jag liksom alla släktforskare hittar i ens släktträd. Det är lite grand av samma karaktär, som en brottsutredning där man kan hitta “den skyldige” efter gediget detektivarbete.
År 1778 förändrade Gustav III synen på oäkta barn. Kvinnor skulle nu kunna föda utan att uppge vare sig sitt eget eller barnafaderns namn. Bakgrunden var att försöka minska antalet barnamord. Reformen resulterade dock i att många fäder kunde slippa ansvar. Så, lite som en retroaktiv revansch för alla dessa kvinnor, så har det lockat att lyfta fram dessa män i rampljuset.
Några gånger har jag lyckats. Ibland, med enbart “pappersforskning”, som i fallet med min svärfars okända far. Andra gånger via det nya och helt fantastiska hjälpmedlet DNA, som i sig sällan ger direkta svar, men tillsammans med pappersforskning kan ge absoluta och slutgiltiga svar.
Det mest spektakulära exemplet var att jag samtidigt sökte och hittade min morfars okända far, som gav sidoeffekten att jag kom att bidra till lösningen av ett dubbelmord.
Ibland kommer dock ett svar en oväntad väg. En ruskig novemberdag 2023, kollar jag igenom de DNA-träffar jag har i min lista. En av de icke klarlagda DNA-träffarna var med en “Sammi57”. Jag delar 50 cM över 3 segment med henne. Det är i sammanhanget (tycker jag) tillräckligt nära släktskap för att det skall vara värt ett försök att kartlägga.
Utgångspunkten är inte helt lätt. Den engelska varianten av Johan Nilsson, Anders Andersson och Karin är ju väldigt vanliga namn. Men Clara/Klara är ju lite mer ovanligt och Clarence R J Nelson torde också vara lite mer ovanligt.
Av trädet kan en del data hämtas:
- Clarence är född i Cook county, Illinois 1893
- John Nelson är född omkring 1840 i Sverige
- Clara är född 1850 i Linköping
Efter en del sökande hittar jag en så kallad Census/folkräkning från Cook county.
Här framgår att de emigrerar 1876.
Med mottot att alla medel är tillåtna, så hittar jag en uppgift om att John/Johan skulle vara från Nottebäck, via ett annat släktträd. Med den här informationen kan jag försöka spåra deras emigration via Arkiv Digital. Det framgår att de verkar ha gift sig 1876, och jag kan inte vara säker på att de rest tillsammans. I samma släktträd framgår också att han heter Johan Peter Nilsson född 17 mars 1839 och att hon heter Clara Augusta Andersson född 31 augusti 1852 i “Sverige”.
Med dessa mer specifika uppgifter tar jag mig an ytterligare sökningar via Arkiv Digital.
Clara Augusta Andersdotter
När jag söker på Clara, så hittar jag inte hennes båtresa, men så småningom hennes utflyttning från Landeryd:
Clara flyttar en del innan detta, men jag hittar henne bland annat på Skogs Rusthåll i Vist socken 1873 till 1876. Vist (E) AI:20 (1871-1875) Bild 157 / sid 151 (AID: v27378.b157.s151, NAD: SE/VALA/00427)
När jag upptäckte detta så ökade min puls, eftersom jag stiftat bekantskap med Skog i min tidigare forskning.
Johan Peter Nilsson
När jag på samma sätt spårar John Nelson tillbaks i tiden så hittar jag honom på båten Rollo den 31 Mars 1876.
Johan sägs vara från Skeda, Jönköpings församling, vilket naturligtvis är felaktigt. Däremot hittar jag honom i Skeda, Östergötland. (Ref. Skeda (E) BII:1 (1861-1894) Bild 28 / sid 49 (AID: v40117.b28.s49, NAD: SE/VALA/00330) och Skeda (E) AI:24 (1872-1876) Bild 342 / sid 330 (AID: v28915.b342.s330, NAD: SE/VALA/00330)). Här bekräftas hans födelseort till Nottebäck i Småland.
Efter att frenetiskt ha jagat honom så hittar jag honom också på ett mycket intressant ställe:
Och här knyts säcken ihop! Jag hittar alltså såväl min mormors far med sin mor, denne Johan Peter Nilsson och även Clara Augusta på samma plats, när Gustaf Rodin blir till.
Vi har alltså ett antal starka indicier:
- De inblandade på samma plats vid rätt tid
- Mitt DNA-släktskap som med engelska termer skulle vara “Half 3rd Cousin”, vilket stämmer utmärkt med 50 cM
- Att Anders Gustaf, innan han tog sig knektnamnet Rodin, kallade sig för Johansson
För mig är ovanstående ett kristallklart och entydigt bevis. Jag har hittat pappa till Anders Gustaf Rodin. En ny släktgren kan läggas till.
Last Updated on november 14, 2023 by Jörgen Pettersson