Anders Magnus öde
Anders Magnus föddes 1816 i Bockehuvud, Östra Skrukeby. Han var son till torparen Petter Andersson (Bergfelt).
Han har utmanat mig på mer än ett sätt. Han följde nämligen med sin familj till Norrköping, som framgår av annan sida. Uppenbart hamnade han på kant med tillvaron då han står som “straffad för stöld” i ett antal husförhör.
Han kom dock att bilda familj (vilket jag givetvis är honom evigt tacksam för) med Anna Lovisa Grell. Han kom att överge sin familj och försvinner. Fram till 2017 hade jag inte haft en aning om vart han tog vägen utan han stod som obefintlig i husförhören från och med 1860-talet.
Tack vare de kyrkböcker som började indexeras, gjordes i maj 2017 en sökning där jag hittade ett antal kandidater till en Anders Magnus Bergfelt född 1816. En fångade mitt intresse, inte minst eftersom jag på min mors sida har en liknande historia som kom att utspela sig tjugo år senare.
Efter att ha följt spåren från Anders Magnus död och bakåt i tiden, hittade jag följande spår.
1838 – Till Stockholm för att bli straffad
Med avseende på forskningen så kommer upptäckterna i omvänd ordning och först 2019 hittade jag uppgifter kring Anders Magnus klammeri med rättvisan.
Jag hittade äntligen en notering i en husförhörslängd, som klargör när Anders Magnus hamnar i Stockholm för att bli straffad. En sökning i Stockholms Stadsarkiv ger en träff. som visar sig så intressant att jag beställde hem det protokoll som ledde till att han hamnade på Långholmen.
Om inte så många sammanfallande uppgifter fanns, så skulle jag inte tro att den här historian verkligen handlar om vår Anders Magnus. Det som står följer här:
“S.D. Inställdes förre Bryggare Drängen August Wilhelmson eller, som kan sig äfven kallat, Anders Magnus Pettersson, hvilken, efter att hafva undergått honom, för andra resan stöld, av Svartlösa HäradsRätt ådömd bastraffning af 14 par spö, jemte uppenbar kyrkoplikt, blifvit af Konungens Befallningshafvande i Stokholms Län till Öfver Ståthållare Embetets vidare förordnande öfverlämnad, och hade Wilhelmsson, under den 13 innevarande månad, erhållit Öfver Ståthållare embetets förståndigande att inom åtta dagar, derunder han boende i häktet förblifva, med laga försvar sig förse.
Efter framställde frågor uppgaf nu Willhelmson angående sine hufvudsakligaste lefnadsöden, att han är 22 år gammal samt född i Östra Ryds socken af Stockholms Län att han, som är af oäkta säng född, icke hade sig bekant huruvida hans föräldrar ännu lefva, samt att han tjänat såsom Dräng på åtskilliga ställen, sednast hos en Bryggare vid namn Boberg här i Staden. Jenmälande Wilhelmsons, att han tvänne gånger varit för stöld straffad, förut tull följe af Södra KämnärsRättens beslut med åtta dygns fängelse vid vatten och bröd, jämte uppenbar kyrkoplikt samt sederna va på sätt förberedt är med fjorton par spö, jämlikt Svartlösa HäradsRätt den 18 nästlidna September meddelade Utslag; hvarjemte Wilhelmson, uppå fråga, medgaf att han nu icke viste att uppgifva någon person, som vore villig och behövig att laga försvar honom meddela.
Utaf en, angående Wilhelmsons eller Petterssons kroppsbeskaffenhet, av andre StadsLäkaren, aste? Sonen? N.W. af Guebbens, efter föregången besigtning, till Öfver Ståthållaren Ernligt ingifven attest inhämtades att Wilhelmson eller Pettersson vore frisk, färdig och fullt arbetsför; hvadan och då intet vidare uti målet anfördes, Öfver Ståthållaren Embetet fråntog detsamma till afgörande och
Resolverade:
Alldenslund? Från Drängen August Wilhelmson, den sig äfven Pettersson kallar, oaktadt honom af Öfver Ståthållare Embetet lernadt rådrum att med laga försvar sig förse, icke gittat sådant åt sig bereda, alltså och då Willhelmson, enlig hvad vederbörande Läkare intygat, befinnes vara frisk, färdig och fullt arbetsför, pröfvar Öfver Ståthållaren Embetet, i förmåga af Kongl. Jod?ordningen den 29 Juni 1833, skäligt förordna, det skall Willhelmson, hvilken tvänne gånger för stöld undergått bestraffning, intagas å Södra Correktions Inrättningen här vid Staden för att därstädes till sedlighet och allmänt arbete hållas, intill dess han, författningarna likmätigt, kan därifraån frigifven varda.
Om Willhelmson är missnöjd med Öfver Stådhållare Embetets nu afsagda Beslut, eger han att deruti hos Kongl. Majt. Söka ändring genom besvär, hvilka före klockan tolf å åttonde dagen efter af utslaget bevisligen erhållen del; Skola till Öfver Ståthållare Embetetet ingifves.“
Om jag förstår texten rätt, så har alltså Anders Magnus varit i blåsväder vid två tidigare tillfällen och då fått 8 dagar på vatten och bröd, samt 14 par spö, som jag förstått är 14 rapp med ett spö som har två ändar.
1844 – Från Norrköping till Maria Magdalena
Så hittades nu äntligen spåret som visar hur Anders Magnus tar egna vägar. Han verkar uppenbart ändå redogöra för sin tidigare historik och att han lämnat kvar hustru och barn i Norrköping.
Intressant att notera är att han står som gift, men ändå är ordet hustru överstruken. Hur tolkar man det?
Man kan också notera att han verkar ha anställning hos en fabrikör Stenström som klädesvävare.
Kan denne Stenström vara den som senare etablerar Stockholms yllefabrik? Det är inte osannolikt.
Det kanske till och med var så att kontakten etablerades via kriminalvården, eftersom Långholmens fängslade bidrog till arbetskraften och möjligen var kriminalvården i Norrköping inblandad i att koppla kontakten. Det är givetvis rena spekulationer, men..
1845 – Flytt från Maria Magdalena till Klara i Stockholm
Vi hittar här ett mycket märkligt inflyttningsintyg. Här anges att Anders Magnus flyttar in tillsammans med Anna Lovisa och sonen Pehr Ludvig i december 1845.
Här visas alla tecken på en person med problematiskt förflutet, men som fått ordning på tillvaron. “Straffad för stöld” står med och sedan “Välfrejdad”, som betydde ungefär “med gott rykte”.
Familjens adress står angiven som Stora Vattugränd 7. En karta för tiden indikerar att man borde kunna hitta dem i kvarteret Elefanten.
Nu blir mysteriet synnerligen intrikat. Jag hittar nämligen mycket riktigt Anders Magnus i detta kvarter, men med en annan familj.
En Lovisa Charlotta dyker upp och dottern Hilda Wilhelmina född i december samma år. Eftersom födelsedatum för Lovisa inte alls stämmer med Anna Lovisa så känns det långsökt att det handlar om en felskrivning. Vi saknar också Pehr Ludvig här. Slutligen hittar jag inte någon not om flytt för Anna Lovisa Grell.
Mystiken blir inte mindre när jag letar upp födelsenoten för Hilda Wilhelmina.
Här anges Anna Lovisa Grell som förälder till barnet, vilket direkt motsägs av husförhörslängd.
Kan det vara så att jag här upptäckt ett fall av bigami?!
I husförhörslängd från 1845 från samma kvarter i Klara hittar jag även innan Hildas födelse denna Lovisa Charlotta.
1847 – Anna Lovisa med i husförhörslängd
Vid en registersökning 2021-10-04, så hittar jag Magnus i Botkyrka och han uppger att Anna Lovisa Grell är hustru samt att barnet Wilhelmina är deras barn. Av Pehr Ludvig syns inget.
1850 – Flytt tillbaks till Maria Magdalena från Klara
Den 11:e december 1850, verkar flyttlasset gå igen, nu enbart tillsammans med dottern.
I kvarteret Skinnarviksberget Mindre, hittar vi dem.
Här påstås han vara änkling sedan 14 mars 1849 (eller möjligen 1847).
1852 – Flytt från Maria församling till Katarina
Nästa flytt verkar vara 1852 vilket också styrks av Mantalsregistret för Stockholm.
Mycket riktigt. 1852 den 14 juni flyttar Anders Magnus Pettersson född i Östra Skrukeby in i Katarina församling!
Han står som ledig, vilket han ju faktiskt inte var och han kom från Maria församling. Han verkar inte ha sin dotter med sig längre i detta läge utan verkar ha varit ensam resten av livet.
Så vitt jag kan se, blir hans adress Stora Bondegatan, nr 30. Detta skulle i så fall enligt karta från 1849 betyda kvarteret Bondesonen.
Under 1850-talet från denna sista(?) flytt fram till hans död hittar jag inte honom i husförhörslängder, men kan förmoda att han rör på sig inom församlingen ett antal gånger, nu när han tydligen blivit ensam och, förmodar jag, tvingats lämna ifrån sig sin dotter.
Jag hittar ett bekräftat spår av honom i Mantalslängderna från 1855:
1861 – Död i Katarina församling i Stockholm
Detta visar att det dog en Anders Magnus (arbetskarl) i lunginflammation född 1816 i Östergötland. Han dör på Provisoriska sjukhuset i Katarina församling i Stockholm.
En slagning på gatunamn och kvarter i Stockholm gör att jag hittar honom i kvarteret Timmerman.
Spekulationer
Det här människoödet väcker en massa frågor. Vem var Anders Magnus Pettersson?
Bilden som framträder har en spännvidd från en odugling till en människa med höga ambitioner som kanske inte slog in på det sätt han önskat.
Några observationer och frågor:
- Jag får intrycket att han i vart fall inledningsvis agerar öppet och ärligt med sin bakgrund, när han kommer till Stockholm.
- Han verkar ha etablerat sig på arbetsmarknaden som klädesvävare. Jag hittar i kyrkböckerna i Norrköping en granne vid namn Rothman. Han verkar flytta till Stockholm och namnet återkommer som en arbetsgivare i Stockholm. Kanske är här kopplingen som gör att Anders Magnus tar steget och flyttar till Stockholm.
- Om det överstrukna “hustru” i första inflyttningslängden kan tolkas som en skilsmässa, hur tolkar man då att Anna Lovisa Grell ändå förekommer även i senare böcker?
- Finns det minsta chans att födelseboken för Hilda Wilhelmina stämmer och att Anna Lovisa Grell är den riktiga mamman, som sedan adopterar bort henne till hans nya fru? Knappast, skulle jag säga.
- Är Anders Magnus faktiskt en bigamist?!
Last Updated on november 21, 2021 by Jörgen Pettersson