Godsägaren på Regnaholm
En släktskröna som gäckat mig under flera år har varit den att någon på Huldas sida faktiskt haft ett slott och att det gått förlorat i kortspel eller dåligt leverne. Hur det var med den saken kanske aldrig får svar, men klart är nu att det finns sanning i det som hittills varit en släktskröna. Ett slott /herrgård har funnits i släkten!
Det handlar alltså om Regnaholms Slott. Tragiskt nog, eldhärjades slottet 2017 och blev delvis förstört.
Per-Erik Gustafsson, hans fru Anna Lovisa med sonen Joel
Per Erik Gustafsson (se även Webtrees) var bror till min anfader Gustaf Gustafsson.
Han genomför en enastående klassresa från dräng, till rättare (förman) och till delägare av Regnaholms slott 1865.
Det är, tycker jag, oerhört intressant hur Per-Erik genomför den här klassresan under en tid som för många blev en helt avgörande tid, där man valde att emigrera till Nordamerika. 1867 upplevde Sverige en missväxt, som för många blev det som avgjorde. Samtidigt så får jag känslan att många upplevde en förändringens tid, med den begynnande industrialismen. En tid, där man kunde bli sin egen lyckas smed, i Amerika eller här i Sverige. Något som Per-Erik verkar ha anammat.
Husförhör 1869 visar följande:
Här står alltså Per Erik som possessionat, det vill säga ägare / godsägare (Wikipedia).
Det framgår dock av köpekontrakt att Per Erik arrenderar slottet fram till 25 okt 1872, då kontrakt skrivs mellan Sofi och Louise Gyllenkrok samt Augusta Gyllenkrok som säljare och P.E. Gustafsson och A.P. Månsson som köpare.
Regna hembygdsförening: Adolf Guditz efterlämnade handlingar (E) Vol:11 (1805-1931) Bild 540 / sid 464 (AID: v897248.b540.s464), visar att det kostade 180 000 kr att förvärva slottet.
Det verkar som Per Erik med familj ändå haft Regnaholm en rätt lång period. Men så plötsligt står en Anders Peter Månsson som ägare 1884. Enligt min släkting Christina Bodling och enligt min far, så skulle de båda ha ägt Regnaholm tillsammans. Husförhörslängderna ger ingen djupare ledning till varför Per Erik och hans familj lämnar Regnaholm.
En kontakt med Regnas hembygdsförening skänker nytt ljus till forskningen kring Per Eric Gustafsson och hans innehav av Regnaholms slott. Vanja Einarsson från hembygdsföreningen hittade nämligen följande artikel som beskriver en intervju med en Ludvig Persson från 1942. Hans far arbetade uppenbart för Per Eric Gustafsson under Regnaholm som statare. Som framgår (klicka på bilderna för full storlek), så var “Patron Gustafsson” “en bra karl, fast han var lite gnidiger av sig och ville att folk skulle arbeta för liten dagspenning”. “Gustafsson var en myndiger person och allrådande i socknen på sin tid.”
En mycket intressant passage i intervjun är att “när man delade så utföll lotten till Månssons fördel och Gustafsson fick Basnäs och Östorp”. Per Eric och Månsson hade nämligen dessa två gårdar tillsammans med Regnaholm ihop. Det tycks alltså förekommit någon typ av spel eller slumpartad förhandling i linje med den släktskröna jag hört via far!
Ryktet stärks också i en bok om Basnäs.
En passage i boken tycker jag belyser att vår släkting var väldigt speciell:
Basnäs var ” säteriladugård ” till Regnaholm. När så Gustafsson & Månsson
köpte Regnaholm m. m. kunde naturligtvis dessa båda storheter
i längden ej trivas under samma tak, utan kom omsider en delning att
ske. Det säges att torparna å Regnaholm tydde vällingklockans toner
med :
”Gustafssons alltihop,
Gustafssons alltihop ” ,
vilket så förtretade Månsson att han själv tillade:
”Månsa hälfta med,
Månsa hälfta med” .
Vid den där på följande lottdragningen, utföll delningen så att Månsson
fick Regnaholm och Gustafsson Basnäs och 20 000 kr. Gustafsson,
som onekligen var en driftig affärsman, uppbyggde nu helt och hållet
Basnäs i ”härregårdsstil”, ja, han till och med hade telefon till stallet
från sitt rum. Som han dessutom ständigt låg i affärer, kom han att
bli ansedd som ett stort ” ljus” i socknen.
Basnäs gård, målning 1906
Last Updated on november 21, 2021 by Jörgen Pettersson