Järnsläkt
När jag började släktforska kunde jag inte drömma om att hitta anor ända tillbaks till början på 1500-talet. Tänk att hitta släktingar som är födda samtidigt som Christoffer Columbus dör!
I Sverige tar Gustav Vasa över som kung 1523.
Redan under Gustav Vasas tid ökade behovet av metall och det kom att accelerera under 30-åriga kriget för den militära industrin.
I norra Östergötlands bergslag hittar jag anor långt tillbaks i tiden som ägnat sig åt järn- och senare stålindustrin. På min fars sida går traditionen tillbaks från min far och bakåt. Min farmors farfar Karl Gustaf Sandberg (se även Webtrees) har anor av en rad bergsmän.
Det är ju fantastiskt att notera hur denna järnhantering gått i arv genom släktleden och Karl Gustaf själv arbetade ju, liksom min egen far som tråddragare. Det är ju bara ett senare moment i järnets väg från malm till färdig produkt.
Dessa bergsbönder var nog stolta män och betraktade sig som lite för mer än andra. Bland annat hade de ofta egen bergsmansdräkt.
Läs gärna en lättläst historiebeskrivning över de bergsbönder jag hittat.
Man kan fantisera om hur livet kan ha tett sig för dessa bergsmän. Trygghet och arbetsplatsombud var nog inte dagligt använda ord i deras vardag.
Även namnen på dessa bergsmän manar till eftertanke och spekulationer:
Lydich och Silwaster låter i mina öron snarast tyskt. Nu kanske detta inte är så konstigt. En del hävdar ju att vi pratat tyska om det inte varit för just Gustav Vasa. Det tyska inflytandet var ju starkt från Hansa-perioden. Det kan ju dock också varit så att tyska bergsmän blev införskrivna. Detta verkar i vart fall ha gjorts av Hertig Johan lite senare.
Last Updated on oktober 13, 2021 by Jörgen Pettersson