Porträtt som berättar mer
På sidan om Morfars okända far, berättar jag om min morfar Carl Engelbrekt (Se även webtrees).
Vi har burit hans efternamn Björn vidare i släkten och eftersom morfar hade fader okänd, så väcktes tidigt en önskan om att reda ut bakgrunden till namnet Björn och kanske även svaret på gåtan om vem som var morfars far. I jakten på morfars far, använde jag så småningom DNA, som hjälp. Det kom att leda till en helt osannolik historia som jag beskrivit i Genombrottet.
Namnet Björn kunde härledas till morfars mormor Gustafva och hennes man Gustav Adolf Björn. Morfar blir nämligen fosterbarn hos mormor Gustafva och denne Gustav Adolf Björn. Morfar Carl tar sig namnet Björn när Gustaf dör.
Gustaf Adolphs far hette Anders Fredric Björn (se även webtrees). Av min mor fick jag följande bild som då eventuellt skulle föreställa denna knekt som föddes 1827.
När jag nu med lite mer erfarenhet av släktforskning återvänder till bilden, så undrade jag om jag skulle kunna härleda bilden till just denne knekt Anders Fredric.
Först gällde det att försöka fastställa om det rent tidsmässigt skulle kunna vara rimligt.
En slagning i Centrala Soldatregistret visar att han var knekt för Sevede kompani, Kalmar regemente. Han var antagen 1856 och fick avsked 1877.
Med tanke på att porträttfotografering var så nyutvecklad, så torde bilden i så fall vara tagen i slutet på hans tjänst som knekt.
Hur stämmer uniformen?
Efter lite forskning, bland annat på Hans Högmans fantastiska sidor framgår tydligt att det är en rock av m/1860.
Mössan är en m/1865 (länk till Markus Holst sidor), med mössplåt och med plym, som jag förstått togs på vid högtidliga parader.
En analys visar att vare sig hatt/mössa eller uniform har några befälsattribut, så bilden är med stor sannolikhet på en menig.
Den största gåtan är dock att bilden på denne knekt verkar vara tagen av en M. Fagerkrantz och den verkar också tagen i Malmö. Vad gör i så fall vår knekt Anders Fredric i Malmö?
M. Fagergrantz är uppenbart Måns Mårtensson Fagercrantz, Fotograf.
Född i Vemmerlöv (M) 27/10 1831.
Död i Malmö 3/1 1902 4, 5.
Han var verksam i Malmö från 1865 fram till 1902 och det stärker också teorin att bilden troligen är tagen under 1870-talet.
Genombrottet
Den tanke som växte fram var att Anders Fredric varit på någon form av militärövning under 1870-talet i närheten av Malmö. Sökning i generalmönsterrullorna gav inget anmärkningsvärt. Jag hittar honom ex.vis i följande.
I ett infall sökte jag i Digitaliserade Dagstidningar i Sydsvenska Dagbladet från 7 juli 1871 framgår att en höstmanöver skall äga rum, där även Kalmar regemente och dess Sevedes kompani skall delta.
Så hittar jag det avgörande beviset. En svag, kanske utsuddad kommentar i husförhörsboken antyder ett betyg om Malmö. Jag gissar att resan till Malmö nämndes för prästen som tolkat det som en flytt och därefter suddat ut noten. Men, kommentaren leder att det “utom rimligt tvivel” är vår Anders Fredric som tagit sitt porträtt i samband med höstmanövern i Skåne hösten 1871.
Last Updated on juni 28, 2023 by Jörgen Pettersson